ICDL

Međunarodna računalna diploma je svjetski priznata potvrda informatičke pismenosti koja jamči vlasniku poznavanje rada na računalu prema ICDL normi. Zbog velikog uspjeha koji je ECDL postigao u Europi, program je proširen na cijeli svijet pod nazivom, International Certificate of Digital Literacy (ICDL).

Kandidati koji žele dobiti diplomu mogu se prijaviti za ispite bilo gdje u svijetu, polagati redoslijedom kojim žele u različitim testnim centrima te nakon svih položenih ispita dobiti potvrdu priznatu u cijelom svijetu.

Dosadašnji razvitak ECDL-a

1995. – Radna skupina CEPIS-a kreira ECDL koncept
Skupština Europskog udruženja profesionalnih informatičkih društava (CEPIS) osnovala je 1995. godine Radnu skupinu kako bi ispitala razinu digitalne pismenosti u Europi. Skupina je uz potporu Europske komisije i istraživačkog programa ESPRIT, koristeći iskustva Finskog informatičkog društva, predložila u kolovozu 1996. novi certifikacijski program pod nazivom Europska računalna diploma (ECDL).

1997. – Osnivanje ECDL Fondacije
ECDL je ubrzo prihvaćen u Europi pa se ukazala potreba osnivanja centralnog koordinacijskog tijela koje će upravljati programom i osiguravati jedinstvene norme kvalitete u svim europskim zemljama. CEPIS je zajedno sa sedam profesionalnih informatičkih društava Europe 8. siječnja 1997. osnovao ECDL Fondaciju u Dublinu.

1999 – uvođenje ICDL
Informatička društva nekih zemalja Afrike i Južne Amerike, zajedno s međunarodnim organizacijama počinju promovirati ICDL (International Computer Drivnig Licence) te je 1999. UNESCO putem svoje organizacije u Kairu potpisao ugovor s ECDL Fondacijom te postao nacionalni operator za nekoliko arapskih zemalja. Ubrzo potom ICDL se počeo širiti i u Sjevernoj Americi i Aziji

2003. – Uvođenje ECDL/ICDL Naprednog (Advanced) programa
ECDL Fondacija je 2003. pokrenula Napredni program, namijenjen onima koji žele dostići višu razinu vještina i žele se dalje obrazovati. Program Web dizajn namijenjen je onima koji žele imati specijalistička znanja i vještine za kreiranje WEB sadržaja.

2007. Uvođenje ECDL/ICDL Syllabusa 5
Od početnog koncepta Syllabusa došlo je do značajnih tehnoloških promjena u korištenju ICT-a, pa se pokazala potreba izrade novog nastavnog programa, Syllabus 5 koji su nacionalne organizacije počele primjenjivati u 2009. godini.
ECDL Fondacija sada komunicira s nacionalnim operatorima u 148 zemalja, a oni s više od 24.000 testnih centara širom svijeta.

2009. – Preko 9 milijuna polaznika ECDL programa u 148 zemalja
ECDL program je dugi niz godina prepoznat u svijetu, a ECDL Fondacija surađuje s mnogim međunarodnim organizacijama na promicanju informatičke pismenosti.

U veljači 2009. predsjednik Europske komisije, gospodin Jose Emanuel Barroso, postao je 9 milijuntni posjednik ECDL certifikata pa time i simbolično prihvatio ECDL kao vodeći certifikacijski program u Europi.

2012. – Preko 12,4  milijuna korisnika, od kojih 8,9 milijuna u Europi i 3,5 milijuna u svijetu posjeduje ECDL/ICDL diplomu.
EU namjerava uvesti obvezu certifikacije prema ECDL programu za sve službenike u zemljama članicama.

2019. – Preko 16,5 milijuna korisnika posjeduje ECDL/ICDL diplomu.

ECDL program preimenovan je u cijelom svijetu u ICDL s novom strukturom.

Nacionalne organizacije mogu postupno prelaziti na novi program vodeći računa o dosadašnjem stanju u svakoj zemlji.