Razlozi uvođenja

Još uvijek se u oglasima za zapošljavanje kao jedan od uvjeta zahtijeva: poznavanje rada na računalu ili dobro poznavanje rada na računalu ili odlično poznavanje rada na računalu i slično. Kako poslodavci uglavnom ne mogu odgovoriti što pod time podrazumijevaju, niti kako provjeravaju «poznavanje rada na računalu», a posloprimci donošenjem uvjerenja o prisustvu raznim seminarima ponekad obmanjuju poslodavce što često rezultira neugodnim posljedicama za obje strane. Hrvatski informatički zbor (www.hiz.hrwww.icdl.hr), krovna udruga hrvatskih informatičara provodi aktivnosti prijelaza zemlje u informacijsko društvo od kojih je informatičko obrazovanje odnosno informatička pismenost zaposlenika i građana jedan od uvjeta prijelaza zemlje u informacijsko društvo.

Kako utvrditi informatičku pismenost zaposlenika?

Informatička društva profesionalnih informatičara u europskim zemljama, organizirana u udruženju CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies, www.cepis.org), prihvatila su normu informatičke pismenosti korisnika osobnih računala, pod nazivom ECDL (European Computer Driving Licence), poznatoj u Hrvatskoj kao Europska računalna diploma, te 1997. osnovali organizaciju, ECDL Foundation iz Dublina (www.ecdl.org), za razvoj sustava.


Zbog velikog uspjeha u Europi, ECDL se proširio u više zemalja izvan Europe pod nazivom ICDL.  Hrvatski informatički zbor, član CEPIS-a, ovlašteni je nositelj ICDL programa u Hrvatskoj. Polaznici programa nakon uspješno položenih ispita, dobivaju ICDL diplomu.

 ICDL diploma je međunarodno priznati dokument o informatičkoj pismenosti koja značajno doprinosi povećanju produktivnosti rada i kvalitetnijem obavljanju poslova zaposlenika na radnom mjestu.

Posloprimci s ICDL diplomom imaju prednost pri zapošljavanju u Europskoj Uniji, a sve više i u drugim državama. U svijetu trenutno djeluje više od 20.000 ispitnih centara, u kojima je do sada preko 15 milijuna osoba položilo više od 70 milijuna ispita.

ECDL je bio dio strategije “Hrvatska u 21. stoljeću – IT tehnologija”, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je ECDL za nacionalnu normu informatičke pismenosti u školama i u državnoj upravi.

 Do sada je više od 72.000 osoba iz gospodarstva, škola, sveučilišta i drugih institucija u Hrvatskoj položilo preko 350.000 ispita.

 

ZNAČAJ ICDL-a ZA POSLODAVCE

  • omogućava objektivnu procjenu informatičkog znanja zaposlenika ili kandidata za zapošljavanje
  • povećava produktivnost zaposlenih koji u radu koriste računalo
  • Stečeno znanje omogućava bolju poslovnu interakciju zaposlenih u tvrtkama te bržu komunikaciju između pojedinih radnih jedinica
  • ICDL program olakšava i poboljšava poslovnu komunikaciju domaćih tvrtki s inozemstvom
  • ICDL je potreban i u njihovoj osobnoj poslovnoj praksi i stalnom prilagođavanju novim managerskim trendovima

ZNAČAJ ICDL-a ZA POSLOPRIMCE

  • značajno povećava šanse za zapošljavanje i to na više cijenjenim i bolje plaćenim radnim mjestima
  • omogućava konkurentnost pri traženju posla na tržištu rada EU i šire
  • omogućava kvalitetniji rad i uštedu vremena pri radu na računalu
  • ICDL je kvalitetna osnovica za daljnje usavršavanje u specijaliziranim informatičkim znanjima i vještinama