Tko je ICDL Fondacija, a što je ICDL program?

ICDL Fondacija je međunarodna organizacija osnovana s ciljem podizanja normi digitalnih kompetencija zaposlenika u gospodarstvu, školstvu i društvu.

ICDL programi certificiranja provode se putem aktivne mreže u više od 100 zemalja, omogućuju pojedincima i organizacijama procijeniti, izgraditi i certificirati svoje kompetencije u korištenju računala i digitalnih alata prema globalno priznatim ICDL normama.

Kao neprofitna društvena organizacija ICDL Fondacija koristi jedinstvenu podršku stručnjaka iz nacionalnih informatičkih društava i partnera širom svijeta u razvoju normi, neovisnih o dobavljačima koji definiraju vještine i znanja potrebna za učinkovito korištenje digitalne tehnologije. U realizaciji programa ICDL Fondacija surađuje s partnerima u obrazovanju i osposobljavanju, lokalnim i regionalnim vlastima, nacionalnim vladama, međunarodnim razvojnim organizacijama kao i poslodavcima iz javnog i privatnog sektora.

Kvaliteta i reputacija ICDL programa izgrađeni su u više od 20 godina iskustva u pružanju certifikacijskih programa za više od 15 milijuna osoba i na više od 40 jezika u svijetu s više od 2,5 milijuna ICDL testova godišnje. 

Kandidati koji žele dobiti diplomu mogu se prijaviti za ispite bilo gdje u svijetu, polagati redoslijedom kojim žele, u različitim testnim centrima te nakon svih položenih ispita dobiti diplomu priznatu u cijelom svijetu.

 ŠTO JE ICDL program?

ICDL (International Certificate of Digital Literacy) je međunarodni program informatičke edukacije i certifikacije koji se koristi u cijelom svijetu, a nastavak je vrlo uspješnog programa ECDL.

ICDL  je certifikat dizajniran s ciljem uspostavljanja jedinstvene norme o osposobljenosti za korištenje osobnog računala za poslodavce i posloprimce.


ICDL diploma je IT svjedodžba za sve građane. Namijenjena je onima koji trebaju ili žele znati koristiti osobno računalo.

Prikladna je za sve osobe bez obzira kojom djelatnošću se bave, za one koji ulaze ili se već nalaze na tržištu rada te za sve uzraste.

Kome je diploma namijenjena? Ciljna skupina za ICDL su svi oni koji žele kompetentno koristiti osobno računalo.

Predstavlja dokaz zaposlenima, studentima, učenicima i ostalim građanima o posjedovanju osnovnih znanja i kompetencija za korištenje osobnih računala.

Diploma o računalnoj osposobljenosti dobar je putokaz i poslodavcima pri odabiru potencijalnih zaposlenika.


Neke od prednosti koje donosi ICDL:

  • IT vještina za svakoga
  • inovativna metoda provjere i evaluacije znanja
  • model za edukaciju i trening u informacijskom društvu
  • vrlo efikasan način treninga
  • povećava svijest o prednostima aktivnog sudjelovanja u informacijskom društvu
  • elastična i prihvatljiva kvalifikacija koja nudi povećanje mobilnosti nositelju